Papier

Behalve op papier werk ik ook met papier. Ik monteer papiersilhouetten op monoprints of hang ze los in de ruimte. Meestal verbinden ijzerdraad of nylon garen de losse elementen tot wandstructuren.
De papierwerken worden overigens ook weleens in ander materiaal uitgevoerd, zoals bedrukt kunststof sheets of perspex. De werken zijn deconstructies van de natuur (onderdelen van planten worden herschikt) of een ode aan “de onregelmatigheid van de regelmaat” uit de natuur (scholen vissen, zwermen bijen en bloemperken).
Steeds vaker combineer ik de ruimtelijke structuren met muurschilderingen zodat de schaduwwerking van de structuren een extra dimensie geven.

Het werken met papier in de ruimte pakte ik in 2010 op, toen mijn samenwerking met Marian Smit vorm kreeg.
“In 2010 begint mijn samenwerking met Marian Smit. We realiseren installaties, maar we werken ook individueel aan onderdelen die we aan elkaar doorgeven. De ander heeft alle vrijheid het onderdeel als uitgangspunt te nemen of er onderdelen uit te halen. Zo maakte ik schalen waarop ik schaduwen van haar structuren schilderde en maakte ik schalen als inspiratie voor nieuwe ruimtelijke structuren.
Aan de grotere papierinstallaties gaat een onderzoeksperiode vooraf. Individueel onderzoeken we een thema en geven de studies aan elkaar door. We vertellen wat we van elkaar nodig hebben en verwachten. Langzamerhand ontstaan verschillende concepten waarvan we er uiteindelijk 1 kiezen om uit te werken. Vaak neemt de uitvoering veel tijd en planning omdat we ook in onze samenwerking secuur en gedetailleerd werken.”
Op 2 november 2021 is Marian Smit overleden.

boek-mock-up-siteNatuur Vertaald

In 2017 was de tentoonstelling Natuur Vertaald te zien in Museum Rijswijk. Bij de opening werd een boek gepresenteerd over de samenwerking van Marian Smit en Maurice Christo van Meijel. In het boek zijn circa 100 afbeeldingen opgenomen (fotografie Stefan Krofft), een tekst van Rob Perrée in Nederlands, Engels en Duits.
Het boek is vormgegeven door Frank van Meijel (denkFrank), uitgegeven door Uitgeverij Loos en verkrijgbaar bij Galerie Posthuys.