On-line challenge

22 april 2020
Vandaag verstuurde ik per mail een detail van één van deze twee bloemstillevens. De challenge is om die naar eigen inzicht te interpreteren. Er mag van alles veranderd worden: kleuren, contrasten, zelfs elementen worden toegevoegd. Als je maar zorgt dat de lijnen doorlopen naar de tekening van de ander. Dat betekent dus een beetje rekenen en plannen voordat je kunt gaan tekenen, schilderen, knippen/plakken…

Maria Sybille Merian, Ambrossius Bosschaert en een voorbeeld van een samengesteld werk uit een andere cursus.

14 april 2020
Deze tijd dwingt tot reflecteren en confronteert ons met de uitdagende kanten van het leven. We worden graag bijgestaan in moeilijke tijden en willen ook graag troost bieden aan anderen. Ik maak beiden mee.
Ik wil jullie uitdagen om op symbolische wijze bij te dragen aan “verlichting”. Door een kaars te bestuderen en te tekenen. Het past in de lijn van de vorige opdrachten, maar je mag weer even spelen door een compositie te maken met een kaars, kandelaar en eventueel met andere zaken. Hoe ziet een vlam er uit en hoe schijnt het kaarslicht op de omgeving.
Hieronder een aantal prachtige voorbeelden van kaarsen uit de kunstgeschiedenis.

Kleurgebruik maakt een afbeelding expressief: twee contrastkleuren links en zeer veel kleurcontrasten rechts (van Gogh)
Dramatische effecten bij stillevens en scenes uit de 17e eeuw. De kleurgloed van de kaarsen is warm tegen een zeer donkere achtergrond.
Zachte kleurovergangen in de vlam, of in de gehele afbeelding: links kleurpotlood, midden potlood en rechts een olieverfschilderij van Gerhard Richter.

8 april 2020
Met dit prachtige zonnige weer, is het logisch om verder te gaan op schaduwen. Ik nodig je uit om te gaan spelen met slagschaduwen. Werk in lagen, meteen met aquarelverf of teken het eerst voor met potlood. Let op dat als je buiten aan het werk bent, de wind je soms in de war zal brengen.
Hieronder mijn oefeningen met drie verschillende takjes. Maar je kunt natuurlijk ook een kamerplant nemen of kruiden. Of keukengerei als een stamppot-stamper of garde.

Met zo’n lompe vorm als een tulp, krijg je perspectivische vertekening die er raar uit kan zien. Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om de achtergrond een toon te geven, waardoor de blauwe tulpvormen opgenomen worden in de achtergrond.
Deze werd met de tweede laag erg druk en onrustig, ik heb het nog geprobeerd te redden door er nog zwarte accenten in te zetten, maar eerlijk=eerlijk: ik vind het tweede, blauwe stadium het mooiste. De kleuren zijn ook wel heel zwaar en heftig.
Met deze tak had ik de meeste lol. Misschien ga ik nog iets aan de achtergrond doen… Of als achtergrond voor een collage… volgende week meer…
Omdat ik de vorige tekeningen wat “zwaar” vond, ben ik met lichtere kleuren gaan werken, zeker in de achtergrond. Het was ook leuk om het in drie lagen op te bouwen en deze tekening weerspiegelt het mooie lenteweer het beste omdat het lekker los is geschilderd.

2 april 2020
Ik was vanwege een sterfgeval in de familie even van de radar. Maar hier ben ik weer met een les over schaduw.
Ik leg je graag uit hoe je door schaduwwerking de ruimtelijkheid van een vorm kunt tonen. In onderstaand voorbeeld zie je dat het niet een kwestie is van zwart en wit, maar een complexiteit van grijstonen, weerkaatsingen en langzame toonverloop.

Vorm en schaduw: slagschaduw en eigen schaduw

Het is heel goed om eens een oefening te doen met alleen basisvormen, dus niet vreselijk veel details en kleuren, maar slechts een paar geometrische vormen (bol, kegel, buis, blok, kubus) met elk een eigen kleur. Natuurlijk kun je een paar voorwerpen op tafel zetten en met behulp van een sterke bureaulamp of spot een eigen stilleven opzetten.
Om je een voorbeeld te geven van hoe je met deze beperkte middelen toch een sterk beeld kunt neerzetten, hierbij afbeeldingen van de kunstenaar Noni Plomp.

Per vorm of vlak kiest ze voor 1 hoofdkleur met veel verschillende tonen / nuances en zachte overgangen. In sommige vlakken werkt ze zonder structuren, maar er zijn ook vlakken waar ze meer variatie aanbrengt zoals in de lucht van de linkerafbeelding.

Probeer maar eens zo’n eenvoudige compositie : eerst hoofdlijnen zacht met potlood en dan per vlak een extreem groot verloop van kleuren. Om de ruimtelijke werking extra kracht te geven zou je koele en/of vervuilde kleuren voor de achtergrond kunnen nemen en felle, warme kleuren voor de voorgrond.

Noni maakt alleen gebruik van de eigen schaduw, dat is dus het benadrukken van de lichtzijde en schaduwzijde op de voorwerpen zelf. Ruimtelijkheid wordt echt heel groot als je dramatische slagschaduwen toevoegt in je werk. Zoals de Groningse kunstenaar Frank Hutchison. Hij maakt daarnaast ook nog gebruik van perspectivische effecten.

Frank Hutchison werkt met olieverf op doek in een pointillistische techniek. Als je de voorbeelden goed bekijkt zie niet alleen veel kleuren en prachtige sterke slagschaduwen, maar ook veel licht-donker-effecten in de stammen: eigen schaduw en reflectie.

Misschien is het goed om te beginnen in zwart-wit en met potlood of houtskool te arceren. Je kunt dan verschillende tekentechnieken oefenen. Door met de vorm mee te bewegen, benadruk je tevens de ruimtelijkheid en de vorm. Hierbij een paar voorbeelden: arceren, kruisarceren, stippelen en laten overvloeien.

Of je oefent door een geometrisch patroon te vullen met kleuroverlopen.

21 maart 2020
De lente is begonnen. Daarom oefeningen in kleur. Ik heb gespeeld met een oranjetint: scarlet. Mooie kleur en ik was benieuwd hoe die zicht gedraagt als die gemengd wordt met bevriende kleuren (geel en oker) en met tegenovergestelde kleuren (groen en blauw). Ik maak er een spelltje van: kleurkaartje, patronen en een geabstraheerde bloem.

Of bestudeer de bloemblaadjes die uit je boeket vallen. Eigenlijk ook altijd met een hoofdkleur en wat steunkleuren. De oranje tinten worden versterkt door de groentinten. Op plaatsen heb ik het oranje vervult met een beetje groen. Mooi. En het vale blauw-grijs in de slagschaduw maakt dat de witte stukjes in de blaadjes mooi oplichten.

19 maart 2020
Ik laat in twee voorbeelden zien hoe je een aquarel kunt opbouwen.
In beide gevallen werk ik naar de waarneming en schets ik voor met potlood.

Voorbeeld 1
Bij het schilderen bouw je op van lichte naar donkere kleuren. Je schildert zo transparant mogelijk; zelfs de eerste gele laag is in verschillende fases opgebouwd.
Let natuurlijk goed op je kleuropbouw: sommige kleuren zijn niet overschilderbaar. Als je groen wilt, kan er makkelijk een gele laag onder zitten, maar op een rode ondergrond is het moeilijk nog een fris groen te realiseren. Ik werk zelf meestal eerst met aardetinten en geel. Ik werk dan eerst via groen naar blauwtinten, paars en zwart en in een andere sessie vanuit het geel via oranje naar rood-en bruintinten.

Voorbeeld 2
Ook bij dit voorbeeld ging ik uit van een gedetailleerd ondertekening. Let goed op dat je “onnodige” lijnen weg gomt voordat je gaat schilderen. Ik gebruik het liefst een kneedgum en maak dat geen veegbeweging, maar demp de lijnen weg.
Het schilderen ging in dit voorbeeld als een “stuk-voor-stuk”. Ik wist dus al goed welke kleuren ik wilde gebruiken en hoe het resultaat er uit zou moeten zien. Ik wilde een blauwig-groen-grijs bovenstuk (net als de ananassen de ik eerder schilderde) en wilde in de vrucht een groot complementair contrast: rood en groen in dit geval. Een best moeilijke aanpak omdat correcties lastig zijn.